X
X
USD

2020 YAPAY ZEKA

AnasayfaYazılar2020 YAPAY ZEKA

2020 YAPAY ZEKA YÖNTEMLERİ


Yapay zeka tarihin ilk zamanlarından günümüze kadar dayanmaktadır. İnsanlığın varoluşuyla beraber günümüze kadar varlığını ve gelişimini sürdürmektedir. Binlerce yıl öncesine dönersek antik yunanların robotları hayal ettiklerini görebiliriz. O dönemde mitolojik tanrılarına verdikleri özelliklerde yapay zekanın izlerine rastlamak mümkündür.


Yapay zekanın gelişimi için en önemli yıl 1884 yılıdır. 1884 yılında CHARLES BABBAGE bazı tarım makineleri üzerinde deneyler yapmaktaydı. Fakat 1950 yılına kadar herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. İlk olarak JOHN MC CARTHY 1956 yılında düzenlenen bir konferansta yapay zeka yöntemlerinin donatılmış bilgisayarların programlanması olasılığını önerdi. Bununla birlikte kısa bir zaman sonra 1959 yılında ilk yapay zeka laboratuvarı kurulmuştur buna öncülük eden en önemli isimler JOHN MC CARTY ve MARVIN MİNSKY olmuştur ve bu laboratuvara MASSACHUSETTS TEKNOLOJİSİ ENSTİTÜSÜ adı verilmiştir.Günümüzde ise dünya da ve ülkeler arasında en çok tartışılan konu halini almıştır. İnsana faydası ve zararları etrafında bir çok konu gündeme gelmiştir.


PEKİ YAPAY ZEKA YÖNTEMİ NEDİR?


Yapay zekayı bir kalıba sokmak zordur. En basit anlatımıyla yapay zeka yöntemi insan gibi düşünebilen, insan gibi davranışlar sergileyebilen, sayısal ve mantıksal zekaya sahip ; hareket, ses, konuşma, hareket algılama gibi yeteneklere sahip sürekli olarak gelişme ve yenileşmeye devam eden yazılım ve donanım sistemlerin tamamıdır.


Yapay zekaya soru yönelttiğinde daha önce sistemine tanımlanan bütün çözümleri, daha önce ki sorulara verdiği cevaplarla karşılaştırarak en gerçekçi cevabı verecektir. Yapay zeka yöntemleri günümüzde bundan daha fazlasına sahiptir. 2020 yılında kanser gibi bir çok hastalığın tedavisinde, sağlık sektöründe, günümüzün vazgeçilmezi iletişim ağlarında, görüntü ve ses aktarımında, savunma sanayinde ve gıda-giyim gibi birçok tüketim sektöründe kullanılmaktadır. Günlük hayatta sürekli farkında bile olmadan kullandığımız yapay zeka gelişimine hız kesmeden devam etmektedir.
Geçmişte film ve dizilerde gördüğümüz icatlar artık yaşamımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Geçmişten günümüze kadar yapılan araştırmalar gelecekte ki yapay zeka yöntemlerinin oluşumuna yön vermektedir Hayal edilenin daha fazlası artık yaşamımızın bir parçası haline dönüşmüştür.


YAPAY ZEKA YÖNTEMLERİ İNSANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?


2020 yılıyla beraber 4. Sanayi devriminin kapıları açıldı ve teknoloji hızla gelişmeye başladı. Artık bir çok şirket yapay zeka yöntemleri üzerinde çalışmalarını sürdürmeye başladı. 2020 yılı yapay zekanın hayatımıza daha hızlı gireceği bir yıl olması en büyük beklentiler arasına girdi. Yapay zeka yöntemlerini insanlar için en önemli kılan unsur ise bir çok alanda kullanıma sahip olması oldu.


Ticari faaliyetlerini geliştirmek isteyen bir çok şirket -e teknolojiden faydalanmaktadır. Çünkü yapay zeka algoritması bir çok ürünün değerlendirmesini çok kısa bir süre içinde yapıp karşımıza getirebilmektedir. Üzerimizde ki kıyafetlerin tasarımından, üretimine bir çok kozmetik ürünün değerlendirilip sunulmasına kadar yardımcı olabilmektedir. Sağlık sektöründe de işbirlikçi ve ortak olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Yapay zeka yöntemleri bize daha önce sahip olmadığımız yetenekler kazandırabilir. Bir çok duyularımızı daha iyi hale getirebilir. Sağlık alanında bir laboratuvar da daha önce hiç tasarlanmamış ilaçlar bu yöntemle kolaylıkla tasarlanıp sunulabilir. Bu durum yaşam süresinin uzayacağı konusunu ortaya koymuştur. Aslında yapay zeka yöntemlerinin günümüzü ve geleceği nasıl etkileyeceği tamamen bize bağlı, eğer yapay zeka yöntemleri doğru kullanılırsa insanlar günümüzden daha iyi şartlara ve olanaklara sahip olabilecekler bu da yaşam süresinin uzamasına olanak sağlayacaktır.


Günümüzde yapay zeka sistemleri bizi sürekli olarak takip ediyor ve hizmetlerini bizim seçimlerimize göre yapıyor. Örneğin müzik uygulamalarının sizin zevklerinize göre düzenlemesi veya haber kaynaklarının sizin daha önceki seçimlerinize göre yeni haberleri düzenleyip size sunması gibi. Aynı zamanda bu teknoloji uzaya roket fırlatırken de bize yardımcı olmaktadır.


Eski yapay zeka sistemleri en usta satranç oyuncularını yenebiliyorlardı. Hem de ihtiyaç duydukları zekayı onlara programlayanlar insanlar olsalar bile. Bundan sonra ki yaklaşım ise makinenin kendi kendine öğrenmesinin yolunu açmak oldu. Bunu yaparken insanlara yardım ve kolaylık sağlamanın dışına çıkmaması şartıyla. Yapay zeka yöntemlerinde ki makine öğrenmesiyle desteklenen gelişmeler şimdiden hayatımızı değiştirmeye başladı.
İnsanlar istese de istemese de yapay zeka gerçeği ortadadır. Günümüzde ki ve gelecekte ki bir çok sorunu çözme gücüne sahiptir. Yapay zeka yöntemlerinin gelecekte dokunmadığı tek bir alan kalmayacak, bu duruma 2020’ye yapay zekanın Rönesans’ı olarak kabul edip buna Altın Çağ diyebiliriz, fakat yapay zekanın tek bir amacı olmalıdır: İnsanların hayatlarını kolaylaştırmak ve onlara yardımcı olmak.




YAPAY ZEKA YÖNTEMLERİ VE İNSAN ARASINDA Kİ ETKİLEŞİM


İlk endüstriyel devrimden sonra makineler hayatımıza giriş yapmışlardı, bununla birlikte insanlar da işsizlik korkusu başladı, oysa bu olay ilk fabrikaların oluşumunu sağladı ve yeni iş pozisyonlarına yer açtı. Bu durum yıllar içinde bir çok alanda çoğu kez devam etti. Artık başka bir çağda olduğumuzu ve yapay zeka yöntemlerinin hayatımızın her alanına dokunacağını bilmekte fayda var. İleri de yapay zeka yöntemlerinde gelinen nokta da makineler insanların yerlerini almayacak yeni iş imkanlarına olanak sağlamaya devam edecek. Asıl önemli olan bu teknolojiyle beraber kendini geliştirmek daha yüksek performansla çalışmak. Makineler insanların yansımaları olarak düşünülebilir.


Yapay zeka yöntemleri öğrenme konusunu daha kolay ve anlaşılır hale getirmektedir. Her birey farklı şekilde öğrenmektedir ve kişiselleşen tüm argümanlar öğrenmeye yardımcı olmaktadır. İlk öğrenmeden başlayarak, bireyin kapasitesine göre insanın öğrenimine yol göstermeye devam etmektedir.

İnsanlar yapay zekayla daha güçlü hale getirilebilir. Üstelik daha önce yapamadığınız ve sizde olmayan özellikleri yapay zeka yöntemleri sayesinde kolaylıkla yapabilirsiniz. Engelli kategorisinde ki bir çok insan artık yapay zeka yöntemleri sayesinde hayatına daha kolay devam ettiği gözle görülebilir. Telefondan, bilgisayara, trafik lambasından, -e kitaplara bir çok alanda kolaylık sağlanmaktadır. Sağlık sektörünün yapay zeka yöntemleriyle orantılı gelişimi bir çok hastalığın teşhis, takip ve tedavi sürecinde de insanlara yardımcı olmaktadır. İlaçların yardımcı olması için içeriklerin tek tek okunması gerekmektedir yapay zeka yöntemleri işte tam bu noktada yardımcı olmaktadır. Yapay zeka yöntemleri tıbbı uygulamanın henüz çok başında fakat buna rağmen sağlık sektörü yapay zeka yöntemlerinin yardımlarından olumlu etkilenmiştir. 2020 yılıyla beraber yapay zeka yöntemlerinde durum değişecek ve DNA dan tahmin yapılmaya başlanacak hangi hastalığa daha yakın olunduğu veya hangi ilaca karşı duyarlı olduğunuz konusunda tespitlerde bulunabilecek, tıp alanında bu durum büyük bir devrim olacaktır.


İlk yapılan makinelerle günümüzde ki makineler karşılaştığında yanından bile geçemeyecek bir gelişime sahip olduğu ortadadır. Bu durum gelecekte ki bir çok yapay zeka yöntemleri ürününün şu andan daha iyi olacağının habercisidir. Yapay zeka yöntemleri iş adamı, teknisyen, pazarlamacı, doktor veya sanatçı olarak işinizde daha iyi ve başarılı olmak için kullanılan bir yardımcıdır. Yapay zeka hedeflerimize ulaşmamızı sağlayan bir araçtır.


YAPAY ZEKA YÖNTEMLERİ 2020 ÜRETİM SEKTÖRÜNDE NE KADAR ETKİLİ?


Günümüzde en iyi firmalar en başarılı üreticilere ulaşarak alışveriş yapmaktadır. Bu üreticileri en iyi ve en yeni yapan kısım ise 2020 de yapay zeka yöntemlerinden yardım alarak üretime devam etmeleridir. Aynı zamanda üretim ve satış aşamaları internet üzerinden yapıldığı için artık her şey daha kolay hale gelmektedir. Bu durum yapay zeka yöntemlerinin yoğun bir şekilde üretimde kullanıldığının en büyük örneği olmaktadır. 2020’de üretim şirketlerinin başarıya ulaşabilmeleri için yapay zeka yöntemleri yeni bir dönüm olmasının yanı sıra gerekli olan yeni bir vizyona sahip olmaları için gereklidir.


Üretimde oluşturulan verilerin değerlendirilip sonuçlarının ortaya konması uzunca zaman alırken artık yapay zeka yöntemleriyle detaylı veri analizleri, istatistiksel analizler gibi bir çok bilgiyi bir araya getirerek bu sorunu çözüme kavuşturmaktadır. Yapay zeka yöntemlerinin kullanıldığı üretim alanlarında artık sistem sorunla karşılaştığında analiz ettiği veriler doğrultusunda kendiliğinden çözüme ulaşabilecektir.


Aktif olarak varlığını sürdüren büyük firmalar bu 4. Sanayi devriminde adımlarını sağlam ve dikkatli atmaya özen gösteriyor. Çünkü iş sahasında insan zekası ve düşük kapasiteli bilgisayarlar yerine yapay zeka yöntemleri veya robotik yapılar kullanılıyor.
Görülüyor ki 2020’de sanayi sektöründen, sağlık sektörüne, üretimden, eğitime bir çok alanda yapay zeka yöntemlerinin yaygın bir şekilde kullanılacağı daha iyi günler bizleri bekliyor.


Top