X
X
USD

Seo Nasıl Yapılır?

AnasayfaYazılarSeo Nasıl Yapılır?

Yeni bir web sitesi ile birlikte yeni müşteriler söz konusu olduğunda, seo nasıl yapılır? düşüncesine girmekteyiz. Seo konusunda bulunan çok fazla bilgi miktarı nedeniyle bu çalışma bazı işletmeleri korkutulabilir. Ve çoğu zaman, deneyimli bir şirketten yardım alınmadıkca, hiçbir şey yapılamamaktadır.

Bugün, web sitenizin SEO çalışmasını doğru bir şekilde başlatmak için yapabileceğiniz bazı kolay yöntemlere bakacağız.

1. İç SEO Temelleri

Arama motoru optimizasyonu için en önemli unsurlar öncelikle kendi web sitenizin içeriğinde gerçekleşir.  Seo denildiğinde ilk başta Backlink alımı hakkında çok şey duyabilirsiniz (bunu aşağıda ele alacağız), ancak iyi yapılmış bir site içi arama motoru optimizasyonu olmadan backlink alımı o kadar etkili olmayacaktır. Seo Nasıl Yapılır araştırmasında işte ilk olarak ana sayfa olmak üzere, web sitenizin tüm sayfalarında uymanız gereken optimizasyon kuralları.

2. Anahtar Kelime Kullanımı

Başlamadan önce, aşağıdaki SEO kurallarından herhangi birini kullanırken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli nokta, aşırıya kaçmamaktır. Sayfalarınıza çok sayıda anahtar kelime eklemek cazip gelebilir, ancak amaç bu değildir. Google bu konuya oldukca dikkat etmektedir, bir sayfaya çok fazla anahtar kelime dolduran web sitelerini hedefleyen optimizasyon cezası vardır. Dolayısıyla, anahtar kelime kullanımı söz konusu olduğunda, işi basit tutun,sayfalarınızda ortalama 100 kelimede 1 en fazla 2 adet anahtar kelime geçirin.

Hangi anahtar kelimeleri kullanacağınızdan emin değilseniz,öneriler almak için google ads veya ahrefs gibi anahtar kelime planlayıcı araçları kullanın. bazı ön fikirler girmeyi deneyin.

Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı

3. Meta Başlık (Title)

Web sitenizin sayfalarındaki başlık etiketi, arama motorlarına sayfanın ne hakkında olduğunun bilgisini verir. Yalnızca söz konusu sayfayla ilgili anahtar kelimeleri içermelidir ve işletmenizin veya markanızın adı kullanılmalı, ayrıca 70 karakteri geçmemelidir. Bu etiket, sayfanın HTML kodunun üst kısmına yakın bir yerdeetiketlerinin arasına yerleştirilir. Veya website yönetim panellerinden kolayca uygulanır.

4. Meta Açıklaması (Description)

Meta açıklaması yani description web sitenizin sayfalarında, arama motorlarına ve kullanıcılara sayfanın ne hakkında olduğuna dair bilgi verir. Meta açıklamaların anahtar kelime sıralamalarına yardımcı olup olamayacağı konusunda hala tartışmalar var. Ne olursa olsun, meta açıklama arama sonuçlarında göründüğünden, sayfanın ana anahtar kelimelerini içermesini sağlayarak kullanıcıların dikkati çeker ve tıklama oranını yükseltebilirsiniz.

Başlık Etiketi ve Meta Açıklama Arama Sonuçlarında Nasıl Görünüyor?

 

meta başlık (title) ve meta açıklama (description)

 

 

Yukarıdaki resim, meta başlık ve meta açıklamanın Google arama sonuçlarında nasıl göründüğünü gösterir. Bir kullanıcı tarafından aranan anahtar kelimenin Google tarafından hem başlık etiketinde hem de meta açıklamada kalın yazılmış olduğunu görebilirsiniz. Bu nedenle, işletmenizi veya marka adınızı ve anahtar kelimelerinizi hem başlıkta hem de meta açıklamada kullanmanız gerekir. Bu sayede arama sonuçlarının arama yapanlara bu terimleri ararken göze çarpmasına yardımcı olur.

Wordpress Kullananlar için Wordpress Seo


WordPress kullanımı eklentilerin faydası açısından oldukça kolaydır. Yoast, All in Seo gibi ücretsiz seo eklentileri kullanarak sayfalarınıza başlık etiketleri ve meta açıklamalar eklemek dahil seo için önemli olan bir çok özelliği otomatik olarak sizlere sağlamaktadır.

Başlık etiketi ve meta açıklama en önemli SEO unsurlarından olsa da, sadece bunlar ile sınırlı değildir. Daha fazla seo optimizasyonu için aşağıdakileri web sitenizin sayfa içeriğine dahil ettiğinizden emin olun.

Wordpress seo makalemize göz atarak çok daha detaylı bilgiye erişebilirsiniz.

6. İç Bağlantılar

Bağlantı oluşturma (backlink), yalnızca web sitenize harici sitelerden gelen bağlantılar için değildir.İçeriğiniz içinde web sitenizdeki diğer sayfalara dahili olarak bağlanarak arama motorlarının web siteniz hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesine yardımcı olabilirsiniz.

7. Başlık Etiketleri (H Etiketleri)

Bu blog yazısı, içeriği bölümlere ayırmaya yardımcı olan ve arama motorlarının içeriğin her bölümünün ne hakkında olduğu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını sağlayan üç farklı HTML başlık etiketi düzeyini kullanır.

  • H1 etiketleri, gönderi başlığını simgeler, her sayfa başında yalnızca bir H1 etiketi olmalıdır.

  • H2 ve H3 etiketleri sayfadaki alt başlıkları simgeler, her ikisi de birden çok kullanılabilir. Başlık etiketlerini kullanmak, hem okuyucuların hem de arama motorlarının içeriğinizi daha anlaşılır bölümlere ayırmasına yardımcı olur. H etikerlerinin kullanımı için detaylıca okuyabilirsiniz.

8. Görsel Adı ve Alt Etiketleri

Seo Nasıl Yapılır diyorsak eğer görsellerin gücünü hafife almamalıyız. Web sitenizde görseller kullanıyorsanız, hem görsel adı hem de alt etiketi için iyi anahtar kelimeler düşünmelisiniz. Bu sayede arama motorlarına görselinizin ne hakkında olduğunun bilgisini verir ve görseller kısmında sıralama almanıza olanak sağlayabilirsiniz. Bu da sizlere ekstra organik trafik olarak geri dönecektir.

9. Kalın Metin (<Strong>)

Bu konuda da fazlaya kaçmak sakıncalıdır, ancak ara sıra okuyucunun dikkatini çekmek için bir metin seçimini kalınlaştırmak, arama motorlarının sayfanın içeriğindeki diğer önemli bilgileri ve anahtar kelimeleri ayırt etmesine de yardımcı olacaktır.

10. Kaliteli İçerik

Google algoritmalarını takip ederseniz muhakkak duyacağınız en fazla konulardan biri de içerik kalitesidir. İçerik, hem web sitenizin ziyaretçileri hem de arama motorları için oldukça önemlidir.Ne kadar çok içeriğiniz varsa, ziyaretçilerinizin web sitenizde gezinme olasılığı ve sayfada kalma süresi o kadar artar. Ve ne kadar çok içeriğe sahip olursanız, arama motorlarının web sitenizin sayfalarından daha fazlasını google dizinine koyma olasılığı o kadar artar.  en önemli cevaplarından biri kaliteli içeriktir.

Seo nasıl yapılır sorusunun cevabı, arama motorlarını ve de ziyaretçileri memnun etmenin anahtarı, web sitemizde kaliteli içeriğe sahip olmaktır. Kaliteli içerik, oluştururken aşağıdakiler dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çeşitli şeyler içerebilir.

  • Blog Yazıları,

  • Sektör Makaleleri,

  • Öğreticiler ve Nasıl Yapılır Kılavuzları,

  • Grafikler,

  • Videolar,

  • Pdfler.

Web siteniz için kaliteli içerik oluşturmak büyük bir maliyet veya zaman gerektirebilir, ancak buna kesinlikle değer. Arama motorları  ve ziyaretçiler o sayfayı sevecek ki, sosyal medyada paylaşacak veya diğer platformlarda paylaşarak daha da fazla ziyaretçiye yol açacaktır.

11. Site Haritası (sitemap.xml) ve Robots Txt Dosyası Oluşturun

Sitemap.xml Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, XML site haritası, bir web sitesindeki sayfaların bir listesidir.XML, bir sitedeki bilgileri görüntülemenin bir yolu olan "extensible markup language" in kısaltmasıdır.Site haritası oluşturmak sanıldığı üzere o kadar zor değildir. Wordpress kullananlar yine bu konuda şanslı bir şekilde kullandıkları seo eklentileri ile otomatik olarak oluşturabilmektedir. Ancak wordpress kullanmayanlar içinde google’da aratıldığında işlerini kolaylaştırarak otomatik sitemap veren web siteleri bulacaklardır.

Sitemap oluşturduktan sonra public html klasörüne dosya yüklenir.

Sitemap

 

Robots Txt Nedir?

Robots txt dosyası arama motorlarına hangi sayfalarının taranacağını hangi sayfalarının taranmayacağının bilgisini vermektedir. Bu sebeple oldukça önemlidir.

Genellikle admin bölümü hariç tutularak robots txt dosyası oluşturulmaktadır.

Robots Txt örneği

 

İpucu: Robots txt dosyanıza sitemap urllinizi ekleyin.

12. Ssl Sertifikası Kullanın

Web Siteleri, kullanıcı verilerini güvende tutmak, web sitesinin sahipliğini doğrulamak, saldırganların siteyi kopyalamasını önlemek ve kullanıcının güvenini kazanmak için bir SSL sertifikasına ihtiyaç duyar.

Bu sebeple seo açısından da oldukça önemli bir yere sahip olan ssl google tarafından önemli bir kriterdir. Sitenizde her zaman ssl kullanın, sıralamanıza etki edeceğini göreceksiniz.

13. Site Hızı (PageSpeed)

Şimdi geldik en önemli noktalardan birine . Yukarıda sayılan tüm maddeleri uyguladınız. Sitenizin iyi çalıştığından, harika bir seo yapısına sahip olduğundan, harika hedeflenmiş alakalı içerik barındırdığından emin oldunuz. Ancak, potansiyel ziyaretçinizin / müşterinizin sitenizle yaşadığı ilk deneyim sayfanıza giriş aşamasıdır. Bu içeriğe erişebilmeleri için ilk önce sitenizi yüklemeleri gerekecek. Yüklenmesi uzun sürerse, daha o çok özendiğiniz içeriği görmeden sayfadan çıkacaklardır.

Özellikle mobil cihazlarda site hızı daha da önemli bir konudur.Google tarafından yapılan araştırmaya göre, ortalama bir mobil sitenin yüklenmesi 3 saniyeden fazla sürerse kullanıcılar o sayfayı terkediyor. Bununla birlikte, sitenizin yükleme hızını artırmanın gerektiğinin bazı nedenleri ise;

  • Site hızı bir sıralama faktörüdür.

  • Hızlı sitelerin taranması daha kolaydır.

  • Hızlı yüklenen sitelerin dönüşüm oranları daha yüksektir.

  • Hemen çıkma oranlarını azaltır.

  • Kullanıcı deneyimini iyileştirir.

Kısacası daha iyi sıralamalar istiyorsanız site hızınızı artırın!

İpucu: Pagespeedinsight ve gtmetrix gibi sitelerden site hızınızı test edebilirsiniz.

14. Seo Dostu Url Yapısı

URL yapısı hem kullanıcılar hem de arama motorları için oldukça önemlidir. İyi tasarlanmış bir URL, kullanıcılara ve arama motorlarına açılış sayfasının ne hakkında olduğu konusunda anlaşılması kolay bir ipucu verir. Bu sayede bağlantıya tıklarlarsa ne bulacaklarını bilerek kullanıcılara daha iyi bir deneyim sunar.

URL, bir arama sorgusundaki belirli bir sayfanın alaka düzeyini belirlemek için arama motorları tarafından kullanılan küçük ama güvenli bir sıralama faktörüdür . Ayrıca, bir URL'de anahtar kelimelerin kullanılması da bir sıralama faktörüdür. Ancak, anahtar kelimeler içeren bir URL kullanmak bir sitenin arama görünürlüğünü artırabilirken, URL tek başına genellikle sayfanın sıralamasını etkilemez.

Anahtar Kelimeyi En Başta Kullanın

Arama motoru örümcekleri URL'nin sonundaki kelimelere çok fazla önem vermediğinden, en alakalı anahtar kelimeleri URL'nin başına yerleştirmek de önemlidir.

Bununla birlikte, arama motorları anahtar kelime bombalamasını tanıdığından ve bu tür eylemler için sayfaları cezalandırdığından , urlde de anahtar kelimeyi kötüye kullanımından kaçınılmalıdır.

Url'de Küçük Harf Kullanın

Arama motorları bir URL'deki harf durumlarının kodunu çözebilir, böylece yinelenen URL'ler oluşturursanız sayfa sıralamasını kaybedebilirsiniz.

Herhangi bir nedenle, büyük harfle bir URL oluşturulursa, tercih edilen URL'yi 301 yönlendirmesiyle belirtmelisiniz ve bu mümkün değilse, standart url’yi belirtmek için bir cannonical etiketi kullanın.

Kısa Urller Oluşturun

Url’ler açıklayıcı ve mümkün olduğunca kısa olmalıdır. Kısa URL okunuşu basittir ve kolay anlaşılır.Ayrıca, ne kadar az kelime içerirse, arama motorundaki her kelime o kadar fazla değer alacaktır. Bir URL'deki birçok benzer kelime, anahtar kelime doldurucusu olarak görülebilir ve arama sıralamasında düşüşe neden olabilir.

Kelimeleri ayırmak için kısa çizgiler ekleyin

Kelimeleri URL ifadelerine ayırmak için kısa çizgi kullanmak, hem kullanıcı okunabilirliği hem de arama motoru optimizasyonu açısından kritik öneme sahiptir. Kısa çizgiler, kelimeler arasındaki boşluklar olarak değerlendirilirken, kısa çizgilerle bağlantılı kelimeler tek bir kelime olarak kabul edildiğinden, Google, URL'lerde alt çizgi yerine kısa çizgi kullanılmasını önerir.

Örnek: https://www.turkuvazsoft.com/yazi/wordpress-seo

Statik URL'ler oluşturun

Değiştirilemeyen statik URL'ler kullanmak en iyisidir. Bunlar, sayfa her yüklendiğinde sabit kalan URL'lerdir . Dinamik URL'lere özgü gereksiz parametrelerden ("?" Veya "&" gibi) kaçınmaya çalışın. Statik bir URL, hem kullanıcı hem de arama motorlarının okuması için daha kolaydır.

URL yapısındaki klasörleri kısıtlayın

Bir URL, gereksiz klasörler içermemelidir. Yalnızca bir URL'nin yapısı için gereken sayıda klasör ve karakter kullanmak en iyisidir. Unutmayın, url yapısı ne kadar düzse o kadar iyidir.

Her zaman kullanıcıyı aklınızda bulundurun ve Google'ın algoritması sürekli gelişiyor, bu nedenle her zaman en son güncellemelerden haberdar olun.

15. Site Dışı Seo (Backlink)

Backlink muhtemelen en çok konuşulan SEO hizmeti çalışmalarından biridir. Backlink oluşturmanın temel amacı, diğer web sitelerinin sizinkine bağlantı vermesini sağlamaktır. Bir sıralama yarışması olarak arama sonuçlarının en üstünde yer almayı düşünüyorsanız, backlinkler web sitenizin üst sıralarda yer almayı hak ettiğini söyleyen referans bağlantılar gibidir. Anahtar kelime üzerinden bağlantılar almak, özellikle bağlantılı anahtar kelimeler için sıralama yükseltmenize yardımcı olacaktır. Örneğin, Seo Aracı anahtar kelimesinin üstünden ahrefse tıklanabilir bağlantı vermek ahrefsin seo aracı anahtar kelimesinde popülerliğini artıracaktır. Backlink çalışmaları dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birtanesidir. İç seo ayarlarını tamamlamadan backlink çalışması yapılmasını önermiyoruz. Alakasız spam backlinkler sitenize yarardan çok zarar verecektir. Backlink çalışması yaparken dikkat etmeniz gereken en büyük konu backlink yönlendirmesi yapılan içeriğin anahtar kelimeniz ile uyumu. Backlink yönlendirmesi yaptığınız sitenin spam skorunu ölçmeniz gerekmektedir. Alan adının spam skorunu moz üzerinden ölçe bilirsiniz.

Peki backlink nasıl alınır?


Backlink almanın pek çok yolu vardır. Bunların bazıları iyi, bazıları o kadar iyi değil aksine zararlıdır. Backlink alma hakkında yeterince araştırma yaparsanız, nihayetinde üç tür bağlantı ve bağlantı kurma teknikleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız,

  • Organik Bağlantılar: Bunlar, istemeniz gerekmeyen backlinklerdir ve en iyi türdür. Gerçekten kaliteli ve faydalı bir içerik ürettiğinizde, web site sahipleri bu faydalı içeriğe kendi siteleri üzerinden yer vermek isteyebilir.

  • Whitehat (Beyaz Şapka): Bu temelde iyi, kaliteli backlink alma (çabalamanız gereken tür) anlamına gelir. Genellikle mail yolu ile sayfanızı beğenebileceğini düşündüğünüz site sahiplerine göndererek alabilirsiniz.

  • Blackhat: Bu, spam içerikli, düşük kaliteli bağlantı kurma (kaçınmanız gereken tür) anlamına gelir.

Çoğu web sitesi, arama motorlarındaki sıralamalarını yükseltmek için yeterli organik backlink almada zorlanmaktadır..Bu nedenle backlink bu kadar önemli bir yere sahiptir. Ancak backlink alımında genelde başvurulan yol ise çoğu zaman google tarafından farkedilen düşük kaliteli backlink satın alımlarıdır.

16. Sonuçları İzleme

Son olarak, Seo nasıl yapılır araştırmasını yaptınız ve uyguladınız. Sonuçlarınızı izleyerek SEO ilerlemenizi takip etmek isteyeceksiniz. Bu sonuçları izlemek için kullanabileceğiniz en önemli üç araç şunlardır.

  • Ahrefs: Deneme sürümü olan 7gün 7 dolar ile bir ahrefs üyeliği alabilir ve otorite, organik trafik, organik anahtar kelime ve backlinkleriniz çok detaylı bir şekilde inceleyebilir ek olarak gelişmiş bir rakip analizi yapabilirsiniz. Eğer ahrefs nasıl kullanılır bilmek istiyorsanız yazımızı detaylıca inceleyebilirsiniz.

  • Semrush: Seo analiz araçları içerisinde fiyat performans olarak ön planda olan bir sistemdir. Yabancı anahtar kelimelerde yurt dışı analizlerini en iyi şekilde yansıtmaktadır. 
  • Google Analytics: Web sitenizin ziyaretçileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için kullanabilirsiniz. Özellikle, insanların web sitenizde hangi sayfaları ziyaret ettiği geçirdikleri süre ilgi duyduğu sayfalar gibi sizlere bir çok davranış biçimi verisi verecektir. Google Analytics kullanarak içeriklerinizi geliştirmeniz çok önemlidir.

  • Google Search Console: Google’ın ücretsiz olarak sunduğu gelişmiş bir seo aracı olan search console, sizlere websitenizde ki hataları geliştirmeniz gereken optimizasyonları, hangi kelimelerden trafik aldığınızı ve bir çok veriyi sizlere gösterir. Ek olarak indexlenmemiş sayfaları dizine ekleme isteği gönderebilmenize olanak sağlar. Search console üzerinde yapılan çalışmalar son derece önemlidir. Dikkat edilmesi gereken hata yapıldığı zaman yapılan hatanın durumuna göre geri dönüşü uzun olan bir sistemdir. Google Search console nasıl kullanır öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.


Top