X
X
USD

Google Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

AnasayfaYazılarGoogle Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır?

Google Search Console, web site geliştiricileri ve seo uzmanlarının web sitelerinin Google arama motorunda dizin içindeki performansını, site sağlığını ve hata detaylarını izlemelerine yardımcı olmak için Google tarafından sağlanan ücretsiz bir araçtır. Bu yazımızı okuduğunuzda Google Search Consol Nedir ve Nasıl Kullanılır detaylı bilgilere erişmiş olacaksınız. 

İşletmenizin uzun vadeli başarısı ve web sitenizin daha yüksek trafik performansı için ne kadar değerli olduğunu anlamadan önce Google Search Console'un nasıl çalıştığını tam olarak bilmek çok önemlidir. Search Console üzerinde yapılacak en küçük hata ciddi problemlere yol açabilir. Search Console, web sitelerinin Google arama sonuçlarında iyi performans gösterdiğinden emin olmak için sunduğu tüm araçların yanı sıra başarılarını, hatalarını, eksiklerini ve trafiğini analiz etmeleri için sunduğu araçlar nedeniyle website sahipleri için paha biçilmez bir kaynaktır. Sunduğu istatistiksel bilgilere ve verilere ek olarak Search Console, web yöneticilerine website üzerindeki önemli hataları ve bu hataların çözümü için gerekli analizleri sunar.

Google Search Console Nedir?

Google Search Console kullanıcıların sitelerinin trafiğini ölçmelerine, anahtar kelime performansını görmelerine, sorunları gidermelerine ve Google'dan web siteleri ile ilgili geri bildirim almalarına yardımcı olan ücretsiz bir araçtır. Bir web sitenin organik arama sonuçlarında nasıl index alacağını ve Google dizininde index almış sitede geliştirmeler yapmanın yolları hakkında bilgi sağlar. Organik trafik analizi Google Analytics sonuçlarından farklı olarak Search Console yalnızca Google arama motoru sonuçlarından gelen trafiği yansıtır. Doğrudan trafik, reklamlardan gelen trafik veya site yönlendirmelerinden gelen trafik gibi diğer bilgiler hakkında bilgi sağlamaz.

Search Console, Google tarafından yaklaşık 15 yıl önce resmi olarak “Web Yöneticisi Araçları" olarak adlandırıldığında başlatıldı. O zamandan buyana isimi zaman zaman güncellense de amacı her zaman aynı kaldı.

Google Search Console aracını sitenizde doğrudan değişiklik yapmak için kullanmazsınız ancak Google dizinine sayfa göndermek, sitenizin urllerinin sağlıklı olduğunu doğrulamak ve etki alanı mülkünüzdeki hataları denetlemek için kullanabilirsiniz.

Özellikle SEO çalışmaları için Search Console, strateji ve yol haritası belirlemek için en iyi ücretsiz araçtır. Search Console'dan alabileceğiniz veriler, işletmelerin önemli anahtar kelimelerde yeni sıralamalara gelmesini, mevcut performansı artırmalarına ve insanların web sitelerine tam olarak nasıl geldiklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir. Bu, kullanıcı deneyimi için web sitelerine dayanan veya organik trafik yoluyla potansiyel müşteriler arayan herhangi bir işletme için önemli bir araç olduğu anlamına gelir.

Google Search Console ile Google Analytics Arasında ki Fark

Temel olarak Search Console'un ne olduğunu inceledik ancak google analytics ile bazı benzer noktaları olsa da tamamen farklı bir platformdur.

Google Search Console ile Google Analytics arasında, her ikisinin de sitenize gelen trafiği ölçmenize izin vermesi ve her ikisinin de trafiği URL'ye, mobil cihazlara göre masaüstüne göre ayırmanıza izin vermesi açısından bir miktar çakışma var. Ama benzerlikler hemen hemen burada bitiyor. Trafik ölçümü yapmak ile hata ayıklamak arasında derin ve detaylı bir fark. 

Trafik Analizi için Google Search Console Nasıl Kullanılır?

Birçok website sahibi için Search Console üzerindeki en değerli kaynak Performans raporudur. Platformun performans analiz bölümü website geliştiricileri, seo uzmanları ve işletmelere organik performans hakkında önemli bilgiler verir. Hızlı bir şekilde site üzerinde organik trafik sonuçlarında başarı sağlamak için trafik kaynağı ve hangi anahtar kelimelerin trafik aldığı önemli bir detaydır.

Performans raporu, bir işletmenin web sitesine ve her hangi bir URL'ye gelen organik trafikle ilgili analiz raporlarını ve grafikleri gösterir. Tıklama sayısı, gösterim sayısı, tıklama oranı ve ortalama anahtar kelime sıralaması hakkında detaylı bilgi verir.

  • Tıklama Sayısı: Kullanıcıların sitenizi hangi anahtar kelime ile Google arama motorunda kaç kez tıklanarak ziyaret edildiğini gösterir. Google Analytics'ten farklı olarak bu tıklamalar net bir yapıya sahiptir. Kullanıcının site üzerindeki geçirdiği zamanı yansıtmaz. Tıklamalar, hangi anahtar kelimeden siteyi kaç kişinin ziyaret ettiğini gösterir. Sosyal medya üzerinden ve backlink bağlantılarınızdan sitenizi ziyaret eden kişileri saymayacaktır. Tıklama sayılarınızın detaylı geçmiş analizlerini istediğiniz tarih aralıklarında alabilirsiniz.
  • Gösterimler: Bu, bir kullanıcının Google arama sonuçlarında sitenizi aratılan anahtar kelimede kaç kaz görüntülediğini sayar. Bunu açıklamanın daha basit bir yolu, gösterimlerin, tıklama almasa bile sitenizin arama sonuçlarında kaç kez göründüğüdür. Arama sonuçlarını detaylı bir şekilde istediğiniz tarih aralıklarında sorgulayabilirsiniz.
  • Tıklama Oranı (TO): Bu analiz sistemi (TO) tıklama oranı anlamına gelir ve alınan gösterim sayısına bölünerek sitenin kaç tıklama aldığının bir ölçüsüdür.
  • Ortalama Konum: Bu, index almış sayfalarınızın oluşturmuş olduğu ve verilere yansıyan anahtar kelimelerinizin ortalama sıralama analizidir. Sıralamaların ortalamalarını alarak size detaylı veriyi sunar. Analiz raporunda gördüğünüz sıralamalar ortalaması alınmış sıralamalardır. Tam anlamıyla arama sonuçlarındaki sıralamalarınıza yakın verileri yansıtır.

Bu analiz sonuçlarının genel bütününe sitenin organik performans raporu denir. Detaylı bir seo çalışması yapıyorsanız haftalık olarak analiz etmeniz gereken önemli bir bölümdür. Çok sayıda gösterim alan ama tıklanma sayısı düşük olan anahtar kelimelerinizi ve içeriklerinizi hızla tespit ederek o içerikleriniz için planlama yapabilirsiniz. Yeni kurulan bir websitesi için analiz sonuçları ortalama 15 gün içerisinde sitenin durumuna göre performans raporuna yansıyacaktır. Seo uzmanları, hangi anahtar kelimelerin en iyi tıklama oranını sunduğunu belirlemek için bu verileri kullanabilir, böylece arama yapanların bir konu hakkında en çok hangi anahtar kelimeyi kullandığını tespit edebilirler. Alınan trafik raporları sayesinde sayfa içi içeriklerini detaylı bir şekilde optimize edebilir.

Teknik Site Sağlığı için Search Console Nasıl Kullanılır?

Search Console sistemini tüm işletmelerin farkında olması için önemli olan başka bir değerli tarafı daha var. Pazarlama stratejilerinizi güçlendirmeye yardımcı olabilecek istatistiksel verilere ek olarak Search Console, sitenizin Google'daki varlığının zarar görmediğinden ve sıralamanıza zarar verebilecek hatalarınızın olmadığından emin olmak için de tasarlanmıştır.

Google arama motoru, web sitelerinin Google kurallarını ihlal ettikleri için cezalandırılmadıklarından, hatasız olduklarından, uygun şekilde mobil uyumlu olduklarından, çok yavaş olmadıklarından ve daha fazla detayın olduğu önemli raporlar sunar.

Search Console Kapsam Raporu

Kapsam raporu, web sitesi sahiplerinin sitelerinin Google dizininde ne kadar iyi kapsandığını görmelerini sağlar. Seo çalışmaları için en çok kullanacağınız analiz sistemi kapsam raporlarıdır. Bu analiz raporunda alacağınız sonuçlar zamanla oluşacaktır. Yeni bir sitenin bu analiz raporunun oluşması ortalama 15 günü alabilir. Kapsam raporlarında analiz edilen başlıklar;

  • Hata: Bu, dizine eklenmemiş sayfalar anlamına gelir. Bu rapora tıklamak, belirli hataların bir açıklamasını gösterir ve sitenizdeki sorunları tanılamanıza yardımcı olmak için kullanılabilir. Önce bu sorunları gidermeye odaklanmalısınız. En çok karşınıza çıkabilecek hata robots.txt hatalarıdır.
  • Uyarı: Sayfa Google tarafından dizine eklenir ancak detaylı incelenmesi gereken sorunlar vardır. Bu sorunları tespit ederek çözmenize yardımcı olan detaylar sunar.
  • Hariç Tutulanlar: Google tarafından dizine eklenmeyen sayfalarınızın raporunu verir. Genellikle sıkça karşılaştığımız hatalar burada raporlanır. İndex almayan sayfalarınızın detaylı raporunu ve çözüm yolunu sunar. En çok karşılaşacağınız hatalar; Tarandı - şu anda dizine eklenmiş değil, Kopya, Google kullanıcıdan farklı bir standart sayfa seçti, Yönlendirmeli Sayfa ve 404 hatalarıdır. Hariç tutulan sayfalarda hata başlıkları çok fazla olabilir örnek olarak en çok karşınıza çıkabilecek hataları sizlere sundum.
  • Geçerli: Bu rapordaki detaylar başarılı bir şekilde sorun yaşamayan sayfalarınızın index aldığını gösterir.

Google Search Console kapsam detaylarında herhangi bir url hata veriyorsa bunun sebeplerini detaylı bir şekilde size sunacaktır. Sunulan raporlar içerisindeki problem çözümlerini site üzerinde gerçekleştirdikten sonra linkinizi tekrardan dizine göndermeyi unutmayın.

Search Console Site Haritaları Raporu

Search Console Site Haritası bölümü, bir sitenin toplam sayfa sayısının listesini göndermek için kullanılır, böylece Googlebot bunları daha kolay ve daha hızlı tarayabilir. Google arama motorunda hızlı bir şekilde index almak istiyorsanız kesinlikle site haritanızın olması gerekiyor. Genellikle site haritaları /sitemap.xml olarak oluşturulmaktır. Yazılımın ve web geliştiricilerin sitemap uzantılarına göre değişiklik gösterebilir.

Google'a alan adınız için yeni site haritaları hakkında bilgi vermek, bunların ne sıklıkta tarandığını görmek ve gönderilen site haritalarınızı ayrıştırırken Google'ın karşılaştığı hataları görmek için Site Haritaları raporunu kullanabilirsiniz. Google tarafından doğrudan site haritanızdan kaç yeni URL keşfedildiği hakkında size bilgi verir.

Search Console URL Denetim Aracı

Sitenizdeki sayfalarınızın durumunu ve hatalarını Search Console üzerinde URL denetimi aracında test ederek kontrol edebilirsiniz.

Kullanıcıların sayfalarının Google dizininde olduğundan emin olmalarını sağlar ayrıca burada da dizin oluşturma talebinde bulunabilirler. Googlebot'un sayfaları doğru bir şekilde okuyabildiğini, yüklenen kaynakları görüntüleyebildiğinden ve sayfanın Google tarafından hata olarak algılanan problemleri detaylı bir şekilde sunduğu url denetim sayfasıdır.

Search Console Güvenlik ve Manuel İşlemler

Manuel İşlemler:

Sitenizin herhangi bir sorundan dolayı Google çalışanları tarafından incelenerek ceza aldığını gösteren bölümdür. Cezalar Google arama motorunun toplumsal kurallarına uymayan siteler ve spam siteler için geçerlidir.

Güvenlik Sorunları:

Genellikle çok fazla spam backlink kullanan sitelerin hangi sebeple ceza aldığını gösteren bölümdür.

Search Console URL Kaldırma

Web sitesi sahiplerinin sayfalarını Arama Sonuçlarından geçici olarak kaldırmasına olanak tanır. Kaldırma aracı Google'ın sayfalarınızı taramasını engellemez, yalnızca aramalarda görünmelerini engeller (yaklaşık 6 ay boyunca).

URL Kaldırma aracı, bir sayfayı arama sonuçlarından kalıcı olarak kaldırmak için kullanışlı değildir. Sayfalarınızı kalıcı olarak Google arama motorundan kaldırmak istiyorsanız ilk yapmanız gereken sayfayı silmektir. Daha hızlı sonuç almasını istiyorsanız robots.txt üzerinden sayfanızın index almaması ve taranmaması için bilgi sunabilirsiniz.

Search Console Deneyim Raporu

Google arama motoru için en önemli detayların başında kullanıcı deneyimi gelmektir. Kullanıcılarınıza en iyi deneyimi sunmanız için sizlere raporlar sunar. Deneyim raporu websitenizin sayfa açılış hızı ile alakalıdır. Rapor, etki alanı özelliğindeki sayfalar için LCP, FID ve CLS değerlerini ölçer. Bu analiz sonuçları, website sahiplerine ve seo uzmanlarına sitelerinin önemli kullanıcı deneyimi alanlarında nasıl performans gösterdiği hakkında bilgi vermek üzere tasarlanmıştır. Son yıllarda Google, kullanıcı deneyimini web tasarımının önemli bir unsuru olarak zorlamaya devam etmiş ve bunu yansıtmak için sıralama faktörlerini algoritmasına dahil etmiştir.

  • LCP “Largest Content Paint.” Sayfanın ilk aranma anından tamamen yüklenmesi anına kadar geçen süreyi hesaplayan bir sonuçtur.
  • FID ” First Input Delay" Genel olarak sitenin ilk yüklenmedeki hızını ölçen bir araçtır.
  •  CLS “Cumulative Layout Shift” Sayfayı ziyaret eden kullanıcının sayfayı ilk açtığı an ve sayfanın tam anlamıyla yüklendiği an esnasında kaymaları gösterir.

Web site üzerinde sayfaların yükleme hızıyla ilgili metrikleri detaylı bir şekilde gözden geçirmenizi sağlar. Performans verileri, Google'ın derlediği light house verileri kullanılarak hesaplanır.

Son yıllarda Google, Hem masaüstü hem de mobil arama sonuçları için bir sıralama faktörü oluşturdu. Son derece düşük yükleme süresine sahip sayfalar Google arama motoru üzerinde daha düşük sıralamaya neden olabilir. Sitenizin mobil ve masaüstü açılış hızları birbirinden farklıdır. Sayfa yükleme hızı seo konusunda en önemli detayların başında gelmektedir. Açılış hızı düşük olan bir site üzerinde kullanıcılar vakit kaybet istemez ve o sayfadan ayrılır. En iyi pagespeed detaylarını yine google aracı olan https://pagespeed.web.dev/ linkinden sorgulama yaparak analizleri alabilirsiniz.

  • Sayfa yükleme süresi 1 saniyeden 3 saniyeye yükselirse hemen çıkma oranı %32 artar.
  • Sayfa yükleme süresi 1 saniyeden 6 saniyeye yükselirse hemen çıkma oranı %96 ya kadar yükselir ve bu sonuçlar büyük problemleri beraberinde getirir.

Search Console Mobil Kullanılabilirlik Raporu

Search Console Mobil Kullanılabilirlik raporu, sitenizdeki mobil kullanım kolaylığı ve olası mobil sorunlar hakkında geniş bilgi sağlar. Bir mobil cihazda görüntülendiğinde sorun yaşayan sayfaların detaylı analiz raporunu size sunar.

“Hata” sekmesi altında listelenen tüm sayfaların mobil uyumlu olmalarını engelleyebilecek sorunları vardır. “Geçerli" Bu, seo uzmanlarının ve website sahiplerinin, sitelerinin kullanıcılara mobil cihazlarda en iyi deneyimi sunduğundan emin olmak için sitelerinin tasarımını ve mobil yapılandırmalarını gözden geçirmelerini sağlar. Gelişen teknoloji çağında websitelerinizin kesinlikle mobil uyumlu olması gerekmektedir.

Bahsetmiş olduğumuz Analiz raporları Search Console aracının basit temel kullanımı ile alakalıdır. Search Console çok detaylı ve dikkatli kullanılması gereken bir alandır. Yeni başlayanlar için vermiş olduğumuz bilgiler kullanıldıkça elde edilen deneyim ile daha geniş kapsamlı kullanımlar yapabilirsiniz.


Top